Pasteryzacja żywności to proces, który pozwala zredukować wybrane formy bakterii, które mogłyby ją zepsuć. Rozwiązanie to od lat stosowane jest w przemyśle spożywczym, gdzie najczęściej przeprowadza się pasteryzację w temperaturze od 70 do 115 stopni Celsjusza. Każdej firmie zależy na tym, aby proces pasteryzacji był jak najbardziej wydajny, ponieważ przekłada się to na większe zyski. Z tego powodu firmy oferujące produkty najczęściej poddawane pasteryzacji wykorzystują autoklawy. Pozwala to na jednorodne ogrzewanie słoików (przykładem mogą być przetwory owocowe), puszek oraz innych opakowań, przy których trzeba kontrolować czas pasteryzacji.
- Na czym polega pasteryzacja żywności?
- W jaki sposób można usprawnić proces pasteryzacji?
- Produkty najczęściej poddawane pasteryzacji
- Szkolenia i doradztwo z zakresu autoklawów
Zakup autoklawu jest więc niezbędny, aby stosowana w firmie metoda pasteryzacji była nie tylko skuteczna, ale również wydajna. Problem w tym, że producenci takiego sprzętu oferują wiele różnych rozwiązań, co może utrudnić wybór najlepszego sprzętu. Jeżeli chcesz mieć pewność, że opakowania z wyborem poddawanym procesowi pasteryzacji będą prawidłowo przygotowane, koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu.
Na czym polega pasteryzacja żywności?
Pasteryzacja pozwala wykorzystać obróbkę cieplną w celu wyeliminowania wrażliwych na wysoką temperaturę pasteryzacji mikroorganizmów oraz inaktywację enzymów, co w przypadku żywności przekłada się na ograniczenie rozwoju niekorzystnych zmian. Dzięki temu konserwy pasteryzowane, przetwory mięsne i wiele innych produktów charakteryzuje się długą datą przydatności.
W jaki sposób można usprawnić proces pasteryzacji?
W celu usprawnienia procesu pasteryzacji należy oczywiście korzystać z odpowiednich rozwiązań. Świetnym wyborem są autoklawy spożywcze, które za jednym razem pozwalają przygotować dużą liczbę wyparzonych słoików. Szczegółowy opis całego procesu został opisany w artykule dostępnym na popularnym stronie, więc jeżeli kogoś interesuje pasteryzacja żywności, to powinien się z nim zapoznać.
Obecnie stosuje się przede wszystkim trzy rodzaje autoklawów przemysłowych: autoklawy wodno-kaskadowe, parowo-powietrzne oraz autoklawy zanurzeniowe. Jeżeli chodzi o czołowych producentów autoklawów, to na polskim rynku można spotkać rozwiązania takich firm, jak FABRYKA MASZYN SPOŻYWCZYCH „SPOMASZ” PLESZEW, STERIFLOW oraz OP-PANINI. Od wyboru autoklawu zależy nie tylko możliwa do uzyskania wydajność, ale też brak problemów z działaniem, co eliminuje ryzyko powstawania nieplanowanych przestojów. Z tego powodu firmy oferujące produkty pasteryzowane bardzo często korzystają z pomocy specjalistów, którzy znają się na tym asortymencie i mogą pomóc w dobraniu sprzętu idealnie odpowiadającego potrzebom klienta.
Produkty najczęściej poddawane pasteryzacji
Zakłady przetwórstwa spożywczego poddają pasteryzacji między innymi przetwory owocowe i warzywne, różnego rodzaju dania gotowe (w tym zupy i sosy), konserwy oraz soki.
Szkolenia i doradztwo z zakresu autoklawów
Dodatkowe informacje na temat autoklawów oraz nowoczesnych procesów pasteryzacji można uzyskać na stronie firmy, która specjalizuje się w szkoleniach i doradztwie technicznym. W razie potrzeby można skontaktować się z jej pracownikami i poprosić o pomoc lub zajrzeć do artykułu, w którym dokładnie opisano autoklaw spożywczy. Na stronie można znaleźć również teksty poświęcone sterylizacji żywności i innym procesom termicznym, szkolenia, usługi związane z projektowaniem i wiele innych informacji.