Pierwsze wzmianki na temat buraka pochodzą ze starożytnej Babilonii. W ówczesnych ogrodach uprawiano dziką odmianę tej rośliny. Starano się ją uszlachetnić, aby wytwarzała coraz większe korzenie i liści. Już w 400 r. p.n.e. burakami zajadali się Grecy, a niewiele później – Rzymianie. Nad Wisłę warzywa te przywędrowały w średniowieczu i od tamtego momentu królują na naszych stołach. Za czasów Napoleona oszałamiającą karierę zrobiły buraki cukrowe – Europa pozbawiona dostaw cukru z trzciny cukrowej zaczęła poszukiwać nowych źródeł jego pozyskiwania.
Buraki potrafią zdziałać cuda dla naszego zdrowia. Zawdzięczamy to wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Sięgając po te warzywa, obniżamy ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegamy zgadze i przeciwdziałamy przedwczesnemu starzeniu się skóry. Warto je spożywać zwłaszcza w okresie epidemii, ponieważ wzmacniają odporność organizmu. Dzięki obecności błonnika pokarmowego przyspieszają metabolizm i ułatwiają zrzucenie zbędnych kilogramów. Niezwykle cenne są kiszone buraki oraz otrzymywany z nich sok, które stanowią naturalne probiotyki.
Należy też wiedzieć, że warzywa te są dość łatwe w uprawie, jednak aby cieszyć się udanymi zbiorami, trzeba wziąć pod uwagę następujące czynniki:
- buraki lubią przewiewne i słoneczne stanowiska.
- ich nasiona wysiewajmy do gruntu od kwietnia do lipca. Umieśćmy je w dołkach na głębokości około 2,5 cm w rzędach oddalonych od siebie o około 30 cm.
- pierwsze wschody, które pojawiają się już po 10-14 dniach, należy poprzerywać, usuwając część roślin. Im większe odstępy zostawimy między nimi, tym bardziej okazałe będą korzenie buraków.
- warzywo to nie wymaga zbyt troskliwej pielęgnacji, jednak podczas suszy należy obficie i systematycznie je podlewać.
Przekonałeś się do buraka i chciałbyś przyrządzić z nim jakieś danie? Jeśli tak to zapraszamy na www.porcja.pl, gdzie publikujemy różnie interesujące przepisy kulinarne.